BİZDEN HABERLER

Zeytin Fidanı Dikimi


Toprağın Hazırlanması: Toprak dikimden önceki sonbaharda derince işlenmelidir. Toprağın drenajı ve tesviye işlemleri yapılmalıdır. Meyilli alanlarda kurulacak zeytinliklerde teraslama işlemi gereklidir.
 
Fidan Dikimi Zamanı: Zeytin fidanları Ekim-Mart ayları arsasında dikilebilir. Toprağın donuk olmamasına dikkat edilir.
 
Dikim Aralık ve Mesafeleri: Zeytinlik tesis edilirken dikim aralıkları çeşide, bölgenin iklim ve toprak koşullarına, ağacın alacağı taç büyüklüğüne göre değişebilmektedir.
 
 
Habitus Şekli
Kare dikim
Dikdörtgen Dikim
 
Küçük
5X5
4X6
 
Orta
6X6
5X7
 
Büyük
7X7
6X8
 
Dikim Çukurları: Zeytin fidanı dikiminde 80X80 cm boyutlarında çukur açılmalıdır. Ne kadar geniş çukur açarsak zeytinimizin o kadar hızlı gelişeceğini unutmamalıyız. Çukur açılırken üst ve alt toprak ayrı ayrı konulmalıdır.
 
Fidanın dikiminden sonra ilk gelişim yıllarında besin ihtiyacını karşılayabilmek için dikim çukuruna temel gübreleme yapılmalıdır.
 
Yeni kurulan zeytinlik tesislerinde fidanları dikmeden önce toprak örnekleri alınarak analizlerinin yaptırılması ve önerilen dozlarda temel gübreleme uygulaması yapılmalıdır.
 
Toprak analizi yaptırma imkânı olmayan yerler için dikim çukuruna ve ilk yıllarda fidanlara aşağıdaki belirtilen gübreleme yapılmalıdır. Her dikim çukuruna;
 
-10–15 kg. yanmış çiftlik gübresi,
 
-500 gr. triple süper fosfat(%48),
 
-500 gr. Potasyum sülfat(%50) verilmesi uygundur.
 
Temel gübrelemeden sonra fidanlara 1. yılını doldurduktan sonra 100 gr. Amonyum sülfat,2. yıl 200 gr. Amonyum sülfat, 3. yıl 500 gr. Amonyum sülfat verilebilir. Fidan çukuruna konulacak çiftlik gübresi zararlı ve hastalıklara karşı ilaçlanmalıdır.
 
Ağaçlar ürüne yattıktan sonra ve mahsul döneminde de yaprak ve toprak örnekleri alınarak gübre uygulamaları yapılmalıdır.
 
Dikim: Çukurun dip kısmına potasyum ve fosforlu gübreler ile hayvan gübresi ve üst toprak karıştırılarak konulur. Bunların üstüne bir miktar toprak konularak kökün gübre ile direkt teması önlenir. Tüplü fidan torbalarından tutularak çukurların yanına getirilir. Toprak dağıtılmadan tüpten çıkartılır. Fidan çukurun ortasına konur. Fidan bahçenin toprak seviyesinden 5–10 cm. derine dikilmelidir. Daha önceden çıkan alt toprak ve çiftlik gübresi ile kenar boşluklar doldurulur. Sıkıştırma işlemi iki seferde yapılır. Önce çukur yarı dolu iken sonra tam dolu iken iyice toprak sıkıştırılır. Kalan toprakla fidanın çevresine çanak yapılır ve mutlaka can suyu verilir. Hâkim rüzgâr yönünde herek dikilerek gevşek şekilde bağlanır.

Diğer Haberler

Zeytin Fidanı Bakımı

Dikimden önce ve sonra olmak üzere ikiye ayrılır.

Saksıda Limon Yetiştiriciliği

Siz de evinizde, balkonunuzda veya terasınızda limon yetiştirmek istiyorsanız bu yazımızda saksıda limon yetiştiriciliği hakkında püf noktalar bulabilirsiniz.

Antakya Narenciye Fidanı

Narenciye tarımı yapısı gereği ile tropik iklimlerde yetişmektedir.

Hatay Fidancılık

Meyvecilik ülkemizin önemli meslek gruplarındandır.

Hatay Narenciye Fidanı

Narenciyenin ana vatanı Çin, Güneydoğu Asya ve Hindistan’dır.

Antakya Zeytin Fidanı

Antakya zeytin fidanı, bünyesinde farklı özellikler gösteren zeytin fidanlarını bulunduran ve farklı sertifikalara sahip fidanların toplu ve perakende satışını gerçekleştiren bir işletmedir.

Hatay'dan Zeytin Fidanı Satın Al

Ege’nin incisi olan zeytin kahvaltılarımızın da incisidir.

Hatay Zeytin Fidanı

Trilye, kara, kıvırcık, kaplık isimleriyle de bilinen gemlik zeytin çeşidinin ana vatanı, Anadoludur.

Kamkat Çeşidi ve Özellikleri

Diğer kamkat çeşitlerine göre meyve çapı daha fazla olup erken meyveye yatmaktadır. Verimli bir çeşit yuvarlak kabuk tatlı ama çekirdeklidir.

Limonun Faydaları

Limon, C vitamini yönünden yüksek olan, sarı renkli, dışı asitli bir kabukla kaplı, içisi ekşi ve sulu dilimler halinde oval bir yapıya sahip bitkinin meyvesidir.

Ürünlerimize göz atın..

Tümünü Görüntüle